Registrace | Hledat | FAQ | Seznam uživatelů | Uživatelské skupiny | Přihlášení

  Uživatel:    Heslo:       

  

Přidat nové téma   Zaslat odpověď Strana 1 z 1
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
PavelU




 
Založen: 7.6.2007
Příspěvky: 350



PříspěvekZaslal: ne listopad 18, 2018 5:54 pm    Předmět: Will Rock - Saber Interactive - (2003) Citovat

Will Rock je klasická FPS, k níž má nejblíže asi ukrajinský Vivisector: Beast Inside. Popíši ale blíže, jak je tato hra do určité míry specifická. Lze sbírat poklad, který hráč upotřebí u jakéhosi magického dobíječe. Kde si může vybrat ze tří schopností, ale jen dvojici z nich, má-li dostatek zlaťáků. Nepřátelé se tu objevují ve vlnách, dávají to najevo charakteristickým zvukem, jakoby se někde něco vynořilo či zbouralo. Je nutné být obezřetný a mít je neustále v merku, jsou poměrně titěrní, hráč může jejich výskyt a přítomnost přehlédnout. Z hlediska posunu dál v mapě je důležité se většinou zdržovat na nových místech, kde hráč doposud nebyl, popř. se držet tam, kde se potvory objevily. Může totiž dojít ke chybě skriptu, ta zapříčiní v podstatě nekonečný příval jednoho typu monstra, ale zamezí výskytu jiného, aby se děj posunul dále, otevřely se dveře a tak. Na to pozor, rovněž používání zbraní cílí na ty, co momentálně hráč někde objevil a sebral. Přílišná svoboda v hráčově konání může být později vykoupena jakýmkoli problémem. Dalším faktorem k maximální ostražitosti jsou Quick Save a Quick Load pozice, hra je samozřejmě podporuje, ale vyplatí se ukládat jen za klidné situace, když nepřátelé nikde v dohledu a poblíž nejsou. Při několikátém načtení identické pozice se mění pozice uspořádání mouse looku a nepřátel, hra detekuje posledně odehranou situaci, těsně před Game Overem. Děje se tak při stisknutí klávesy F9. Při načtení této pozice z nabídky hry se vždy načte stoprocentní okamžik uložení a k posunu nedochází. Toto vše, plus vyšší obtížnost, vybere-li si hráč tu nejtěžší, mi dokázalo v začátcích řádně zatopit. Až jsem skončil u třetího opakování od Nové hry. Uloženou hru se nebojte i zálohovat mimo adresář s hrou, aby jste v případě vaší chyby mohli v pořádku načíst okamžik o něco zpět. A rovněž ukládat zcela manuálně, bez těch F6 a F9 serepetiček. Ve hře též obsažené, ale před psaním tohoto textu jsem to měl jen zálohované mimo adresář.

Will Rock je pro zkušené hráče frenetických stříleček. Pokud nejste dost zběhlí, rozhodně si třetí obtížnost nedávejte. Je to pak jen o hodnotě životů na 1, nepřátel je mnoho, lékárničky jsou nedostatkové. Samotný první level, celá oblast do prvně zobrazených statistik z průchodu, slouží jako pouhý trénink, aby hráč dobře dostal do ruky zdejší herní mechanismy. Počínaje Levelem 2 končí veškerá sranda. Fakt! Hra má zabudován zajímavý koncept k překonávání překážek, jichž by hráč normálně po svých neměl šanci dosáhnout. Jde o dřevěné katapulty, co jej vždy stiskem klávesy Use dostanou na vymezená místa, k zásobám, do horního patra, k bráně. Pěkný prvek. Hráč si jen hlídá natažení a vystřelení přístroje, načež je vymrštěn daným směrem. Jak objevuji taje a přednosti hry, všímám si, že čistě arénovsky frenetická je hra pouze někdy. V zásadě uplatňuje vícero stylů z FPS, kdy ve střídmém tempu prozkoumávám prostředí, střílím malé množství nepřátel, objevujících se postupně. Mapy hýří rozmanitostí, graficky velmi oku lahodící. Dobové recenze dnes postrádá smysl číst, neřeknou vám o hře pravdu. Jak fungují ony vlastnosti, k nimž je nutné mít sebrané zlaťáky. Aktivují se klávesami I, O a P. Jedno je dvojité poškození na nepřítele, druhé zpomalení času, zbývá ještě jedna. Všechny se při zapnutí vyčerpají asi za půl minuty, proto jsou v celé hře ty magické dobíječe i obsažený poklad k hledání a sbírání. Používání těchto speciálních dovedností doporučuji šetřit na bosse, rázem se stane jejich eliminace tím nejsnazším úkonem ve hře.

V roce 2003 do hry byla implementována protipirátská ochrana SafeDisc, nyní znemožňující chod legální verze. Řeší to naštěstí přepsání willrock.exe, např. widescreen záplatou. Hra na Windows 10 64bit funguje poté už zcela bez problémů. Ověřeno. k Will Rock též existuje oficiální patch 1.2, ten jsem ale do mé verze nepoužil. Rozlišení, FoV, poměr stran, to řeší zmíněný Widescreen Fix. Komunita nezahálela a vytvořila i podporu pro rozlišení 2560x1440, v tom případě je žádoucí si do adresáře s hrou vložit jednu novou dll knihovnu. Zatím to nemám na takovém rozlišení ověřeno, je k tomu totiž důležité vlastnit monitor daných parametrů. Přes dynamický Nvidia režim hra odmítla běžet. Stinnou stránkou u widescreenu zůstává 4:3 zobrazení HUDu a dalších prvků na obrazovce. Je to vloženo doprostřed, obraz je samozřejmě široko za, což působí divně, zavází to a nemá klasický pohled. Prostě daň za starý typ rozlišení a obrazu. U kuše je zoom šišatý, nikoli kulatý, což mi kupodivu nijak nevadí. Hra by měla zvládat plynulost až 200 FPS, neověřeno. Není stále k mání tento monitor Acer Nitro XV272U. 13. 3. 2019 pořízen monitor Aorus GIGABYTE AD27QD. Hra tak podporuje 144 Hz ve 2560x1440 rozlišení úplně v klidu. Ověřeno, až jsem se tomu divil. Nové Acery jsou v Česku nedostupné, protože eshopy zaspaly.

Ve hře jsem se konečně dostal dál, dávám si pozor a dodržuji výše popsané. Jen pro jistotu. Asi třikrát přítomna ta chyba skriptu, ale vždy jsem měl zálohovaný save. Po osmi dnech pařby dojeté. Skvělá hra.

+ Je možné hopsat i s pomocí trampolín a plošinek.
+ S nedostatkem životů a z velkých výšek se dá do níže položené oblasti dostat, když je hráč u rohu zdi a skočí přímo do rohu. To zpomalí jeho dopad, takže lze korigovaně docílit pevné země pod ním.
+ Úchvatný, variabilní a promyšlený design, doplněný o logické hádanky a průzkum map.
+ Ne každá mapa je zcela lineární. Lze libovolně skákat, vracet se, zejména u toho poklopu s velkým, kulatým palácem o několika patrech a sochou uprostřed.
+ Standardní herní doba, která se rozhodně nedá považovat za krátkou. Za předpokladu, že hráč zvolí maximální volbu a bude se podřizovat sofistikované hratelnosti.
+ Protkané všelijakými smrticími pastmi, tvořících tak součást zdejší herní náplně.

.......................................... ..........................................

................................................. https://i.imgur.com/iLw7L4p.png - https://i.imgur.com/dEYkh9Y.png - https://i.imgur.com/EqoVsgs.png - https://i.imgur.com/6ApwkZV.png .................................................
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Přidat nové téma   Zaslat odpověď Strana 1 z 1

  


 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group  Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com  Style created by phpBBTema